logologo

O nama

Održivost

Karijere

priče

Smanjenje emisije CO₂

focus mark

Nastojimo biti pravi prijatelj prirode smanjivanjem našeg utjecaja na okoliš i što većim usmjeravanjem prema upotrebi obnovljivih izvora energije. Od 2008. do 2018. smanjili smo emisije CO₂ za 67% zahvaljujući kontinuiranim tehnološkim poboljšanjima. Od 2016. u našoj pivovari u Karlovcu koristimo samo zelenu električnu energiju (ZelEn) koju dobivamo isključivo iz obnovljivih izvora energije – čime također pridonosimo smanjenju emisija CO₂.


Nastavljamo u tom smjeru. Na krov našeg novog zelenog skladišta u Karlovcu postavili smo 1.380 solarnih panela. Time ćemo smanjiti godišnju emisiju CO₂ za 118,5 tona. LED rasvjeta koju smo postupno uveli u cijelu pivovaru dovest će do dodatnog smanjenja troškova energije i emisija CO₂. Nadalje, modernizacijom i nadogradnjom naša je glavna linija za punjenje postala ekološki prihvatljivija jer je sada potrebno manje vode i energije za njezin rad. Pakiranje i hlađenje dodatna su područja u kojima smo postigli značajan napredak u pogledu energetskog otiska te otiska emisija.


Također, u svojoj pivovari u Karlovcu 2019. godine počeli smo koristiti bio plin, koji nastaje kao nusproizvod prilikom pročišćavanja otpadnih voda, kao toplinsku energiju prvenstveno namijenjenu za proizvodnju te u manjoj mjeri za grijanje. Zahvaljujući ovoj inicijativi smanjuje se potrošnja zemnog plina za grijanje, što dovodi do energetskih ušteda. Uz to se smanjuje emisija ugljikovog dioksida, i to za 110 tona na godišnjoj razini. 


U odnosu na prošlu godinu emisiju CO2 smanjili smo za 1% te čak za 57% u odnosu na 2008. godinu. To možemo zahvaliti brojnim akcijama uštede, poput postavljanja led rasvjete u proizvodnim pogonima i korištenja bioplina za proizvodnju i grijanje.

Smanjena emisija C02 za -57% u odnosu na 2008. godinu.

Saznajte više iz naših izvješća o održivosti

Pogledajte izvješća

contactcontact

Povratak na vrh